Linda Meškova

Ķīna "fenšuistes" acīm

Pārfrazējot zināmo teicienu, ka vairums cilvēku ir pelnījuši viens otru, tāpat ir jēga visam, kas notiek mūsu dzīvē. Piedāvājums doties uz Ķīnu kopā ar starptautisku fenšui praktiķu grupu nāk negaidīti, bet pavisam noteikti pieder tam 100 lietu sarakstam, kuras vēl noteikti jāpaspēj izdarīt šajā dzīvē. Gana ilgi esmu apguvusi fenšui un daudzas citas ķīniešu metafizikas metodes, ka laikam ir pienācis laiks to apskatīt reālajā vidē.

Satikšanās vieta- Beidžina
            Tā kā grupas dalībnieki ir no visas pasaules, tiekamies Beidžinā. Mūsu grupas vadītājs no Kanādas jau iepriekš visus ir instruējis par nepieciešamajām lietām, frāzēm un izturēšanos. Beidžina mani sagaida ar jauku laiku, veiksmīga ir arī tikšanās ar pirmo sarunu biedru – manu “Ni, hao! Wo yao qu zhe qe jiudian!”* kopā ar viesnīcas nosaukumu ķīniešu valodā taksists saprot un nogādā mani pareizajā vietā. Divas nedēļas esmu cītīgi mācījusies youtube atrodamās pieklājības pamatfVasarasRezidencerāzes mandarīnu dialektā- tās ļoti noder visā ceļojuma laikā!

Šajā pilsētā plānots uzturēties 4 dienas, lai apmeklētu Aizliegto pilsētu, dažādus budistu tempļus, Lielo Ķīnas mūri, Mingu dinastijas kapenes, Vasaras rezidenci un citas ēkas, kuras varētu pētīt no fenšui skatupunkta. Zināju fenšui vēsturi, par seno ēku strikto savietojumu pret dienvidiem, tāpēc Aizliegtās pilsētas ēku un dārza plānojums bija skaidrs, tomēr pārsteidza ar savu krāšņumu un varenību. Vislielāko iespaidu no senajām celtnēm atstāja Vasaras rezidence (1750.) Fenšui sistēmā kalni un pauguri nodrošina labu veselību un ilgu mūžu, kamēr ūdens- varu un pārticību. Vasaras rezidences platība ir 290 ha, tās aizmugurē ir kalni un pauguri labvēlīgās formās, tomēr ūdens princips radīts mākslīgi, paplašinot senu, apūdeņošanas vajadzībām radītu dīķi, un šobrīd Kunming ezers aizņem ¾ (!) no visas platības. Jo tālāk eju, jo vairāk mani pārņem dejavu sajūta- jūtos te tik piederīga, tik saistīta, ka aiz saviļņojuma sēžu un raudu šī brīnišķīgā dārza paēnā.
FOTO: Vasaras rezidence. Marmora laiva simbolizē nesatricināmu varu.

Vasaras Rezidence

 

Pārbraucienos daudz diskutējam par fenšui tēmu, jo bija interesanti no gida uzzināt, ka ēku kompleksu vietu kopā ar kalna un ūdens izvietojumu vispirms izrēķināja fenšui meistars, tad visu šo vīziju uzzīmēja mākslinieks un tikai tad tika sākta būvniecība- tāpēc arī šie senie dārzi un ēkas izskatās tik dabiski un harmoniski, vienlaikus nodrošinot to iemītniekus ar varu, labu veselību un pārticību.                             
FOTO: Sens tempļa un dārza plānojuma zīmējums.

 

           

fr

Apmeklējot mūsdienu ēkas Beidžinā, izklīdinu vēl vienu personīgo mītu- biju iedomājusies, ka fenšui principi tika izmantoti tikai senajos laikos un šobrīd, komunisma laikmetā, fenšui izmanto vien talismanu veidā. Mulsumā pieglaužu ausis par šādu maldīšanos- visām nopietnām biznesa ēkām ir precīzi definēta ieeja, savērsums pret debespusēm un ūdens izmantošana. Tā nu mūsu dienas paiet, apbrīnojot un veicot aprēķinus vienlaikus, arī vakari viesnīcas hallē paiet dzīvās diskusijās. Izmantojam iespēju apskatīt arī slaveno Park View Green- modernu eko tehnoloģiju ēku, kurā izvietoti gan veikali, gan biroji, kinoteātri un viesnīca. Pirms iešanas ēkā veicam aprēķinus un secinām, ka uz austrumu ieejas dominē mākslas, skaistuma un izšķērdības enerģija, tāpēc nepārsteidz, ka ēkas hallē un ejās ir izvietoti 17 Dalī skulptūru oriģināli un pirmos ieraugām slavenu zīmolu juvelierizstrādājumu veikalus. Kad ēkas gidei tiek jautāts, vai šim ēkas plānojumam ir izmantots fenšui meistara padoms, meitene apjūk, piesarkst un nomurmina kaut ko par komercnoslēpumiem un to, ka nevar ne noliegt, ne apstiprināt šo apgalvojumu. Grupā liela jautrība un atbilde tāpat skaidra!  FOTO: Dalī skulptūra

bo           

 

 

Arī Beidžinas Skatuves mākslas centrs veidots kā milzu ovāls- šī forma simbolizē metālu, kas saistīts ar runāšanu un dziedāšanu, metāla stihija pāriet ūdens stihijā, tāpēc nemaz neizbrīna, ka ēku no visām pusēm ieskauj ūdens, arī ieeja ēkā ir izveidota kā stikla tunelis zem ūdens.
FOTO: Beidžinas Skatuves mākslas centrs

 

 

 

 

Pirmā Imperatora mītnes vieta- Siaņa
            Tālāk dodami
bies uz Siaņu, kur pavadīsim trīs dienas, apmeklējot pilsētas seno sienu, Hnianyang kapenes un Savvaļas Zoss pagodu. Esmu iepriekš redzējusi BBC filmu par Terakotas armijas muzeju, tomēr, redzot to visu klātienē, sajūtas ir iespaidīgas- pārsteidz seno laiku mērogi, tieksme pēc greznības un varas. Vērša muzejā mūs sagaida pārsteigums- ekskursiju vada pats galerijas īpašnieks un aizrautīgi stāsta par Song dinastijas (960-1279) keramiku. Noslēgumā cienā mūs visus ar tēju un ļauj aptaustīt arī izcilākos darbus no publikai nepieejamās ekspozīcijas- izmantoju iespēju un pieskaros 3 miljonus vērtai papīra plānuma porcelāna tasītei- forma, gleznojums un faktūra vienkārši nav vārdos aprakstāma, tikai saviļņojums. Akmens Plākšņu muzejā aplūkojam senās kaligrāfijas mākslas paraugus, notiek arī praktiska nodarbība kaligrāfijā- visa grupa cītīgi raksta “Es Tevi mīlu”. Liels ir mans pārsteigums, ka par labāko veikumu grupā tiek uzskatīts mans mākslas darbs- balvā iegūstu lapu ar savu vārdu hieroglifos, esmu tik priecīga!
 

                     
Veldzējošie kalni- Zhangjiajie
noAstotajā dienā ierodamies kalnos- galva patiesi sāk iegūt četrkantainu formu pēc visu vēsturisko faktu uzklausīšanas- ir pēdējais moments izvēdināties un baudīt tikai ar sirdi un acīm. Vieta ar šķietami neizrunājamo nosaukumu Džang-džā- džie mūs sagaida ar oktobrim netipisku siltumu. Te pavadīsim trīs dienas, apmeklējot gan Tianzi kalnu un torni, Helong parku un Bailong elevatoru. Tieši šeit amerikāņu režisors Dž. Kamerons iedvesmojās izmantot “peldošos kalnus” savā filmā par Avataru. Joprojām pārsteidz arī ķīniešu mūsdienu celtņu varenums- iespaidīgs ir 326 m augsts lifts kalnos, pasaulē garākais (7+km) trošu ceļš uz Tianmen kalnu, ar stikla grīdu 1430 m augstajā virsotnē, gan ceļš lejup ar 99 pagriezieniem.

FOTO: “Avatara”kalni

Tianmen

FOTO: Tianmen kalna virsotne

cd

FOTO: Stikla grīda pastaigām

  cd

 FOTO: Tianmen ala

 cd

 FOTO: 99 pagriezieni lejup

Atpakaļ civilizācijā- Šanhaja un Sužou
ca            Kontrasts starp kalnu ainavām un Šanhajas debesskrāpjiem ir vairāk nepatīkams- ātri aplūkojam slaveno krastmalu, lai būtu priekšstats un dodamies atkal vēsturiskajās dzīlēs- izbaudām Nefrīta Budas templi, Yu dārzu un Šanhajas muzeju. Iepazīstam arī slavenākās iepirkšanās vietas- seno pilsētas laukumu Chenghuang Miao un restorānu, veikalu ielu Xintiandi.
            Ceļojuma noslēgumā saldais ēdiens- dodamies divu dienu braucienā uz Sužou- vietu, ko dēvē arī par Ķīnas Venēciju. Te paredzēts gan slavenā Tīklu meistara dārza apmeklējums, gan Sužou pilsētas muzeja, gan zīda muzeja apmeklējums. FOTO: Yu dārzs

            Tīklu meistara dārzs (1140.) ir viens no slavenākajiem dārziem visā Ķīnā un ietver sevī perfektu ķīniešu dārza konceptu- sabalansēts ir ēku, ūdens, mākslas un dabas līdzsvars, radot dziļuma un pāreju efektu salīdzinoši nelielā platībā.

    za      

Sužou muzejs ir modernās arhitektūras pērle- tā autors Ieoh Ming Pei (1917.) ir projektējis arī stikla piramīdas pie Luvras muzeja Parīzē, gan citas slavenas ēkas visā pasaulē. Līdzās izstāžu zālēm ir arī halles ar stikla vitrīnām uz iekšdārzu- atpūtinot kājas, sēžu vienā no tām un caur milzu skatlogu vēroju, kā liegā vējā šūpojas granātābolu koka zari ar augļiem.

            Zīda muzejā pavadām pusi dienas- fantastiska ekskursija ar visiem eksponātiem darbībā- var redzēt, kā zīda tārpi ēd, guļ un vairojas, kā veidojas kokoni dažādās stadijās, kā top zīda pavedieni un kā izskatās zīda austuves. Redzot to visu darbībā, ir pilnīgi skaidrs, kāpēc zīda izstrādājumi maksā tik, cik tie maksā. Protams, izmantojam arī iespēju nopirkt autentiskas zīda šalles un citus izstrādājumus.
Pirms došanās atpakaļ uz Šanhaju, izbaudām Austrumu Venēcijas sajūtu- brauciens ar gondolām pa Tongli ūdens pilsētas kanālu sistēmu ir elpu aizraujošs, māju iemītnieki priecīgi māj un mēs mājam pretim.
 FOTO: Sužou kanāli

Ceļojuma četrpadsmitajā dienā esam atpakaļ Šanhajā, pēdējā iepirkšanās, pēdējās sarunas un fenšui debates. Vakaram satumstot, sēžam uz viesnīcas jumta terases, dzeram šampanieti un skatāmies uz Šanhajas izgaismotajiem debesskrāpjiem. Vienojamies, ka šāds ceļojums bija lielisks un tādā formātā- ar baudīšanu un praktisku izzināšanu, esam gatavi kopā ceļot arī turpmāk!

* Labdien! Es vēlos doties uz šo viesnīcu!

Maršruts un vietas:

Beijing : Panjiayuan Antique Market, Tiananmen Square, Forbidden City, Great Wall (Mutianyu), Ming Tomb (Dingling), Summer Palace, Hutong Tour (rickshaw ride), Prince Gong’s Palace, Lama Temple, National Stadium (Bird’s Nest) & National Aquatics Center (Water Cube), Temple of Heaven, The Grand Theatre, District 798.

Xian : Hanyang Tomb, Ancient City Wall, Terra Cotta Museum, Big Wild Goose Pagoda, Shaanxi Provincial Museum, Ox Museum, Drum and Bell Tower, Forest of Stone Tablet.

Zhangjiajie : Wulingyuan scenic area, Tianzi mountain, Helong park, Tianzi Tower, Bailong sightseeing elevator, Ten Miles Art Gallery, Yellow Stone Mountain, Golden Whip Stream Canyon, Baofeng Lake, Tianmen Mountain, Tianmen Cave, Tujia Minority Folk Custom Park.

Shanghai : Bund, Jade Buddha Temple, Yu Garden, City God Plaza, Shanghai Museum, Xintiandi.

Suzhou          : Garden of Master Fishing Nets, Suzhou Museum, Panmen Gate, Suzhou Silk Museum, Tongli Water Town (gondola ride).

ĶĪNAS PIETURZĪMES
KAD?
Vislabāk ceļot vēlā pavasarī vai agrā rudenī (izņemot valsts brīvdienas no 1.-7.oktobrim)

DRAUDZĪGI PADOMI
* vislabāk izmantot jau gatavu maršrutu, kas atbilst interesēm- pilsētas un/vai dabas parki;
* angļu valodu Ķīnā izmanto ļoti maz, izņēmums ir Šanhaja. Vēlams iepriekš apgūt frāzes mandarīnu dialektā un nodrošināties ar viesnīcu, apskatāmo vietu un iemīļotās ēdienkartes nosaukumiem hieroglifu rakstībā;
* līdzi nepieciešams mitrinošs krēms un deguna ziede, jo gaiss ir ļoti sauss;
* salvetes un mitrās salvetes noderēs visur;
* der paņemt līdzi visus iespējami nepieciešamos medikamentus, jo klasiskas aptiekas tur īsti nav, vien zālīšu un tējiņu tirgotavas;
* no ielu tirgotājiem labāk izvairīties- visos muzejos un apskates vietās ir suvenīru veikali. Kaulēties vajag visur, izņemot budistu tempļus un veikalus, kur norādītas cenas. Beigu cena ir aptuveni 20-30% no sākotnēji pieprasītās!

LABA IDEJA CIEMKUKULIM
Nefrīta juvelierizstrādājumi un statujas, pērles
Liela izvēle veikalos, uz ielas var nopirkt viltojumus.
Vēdekļi, kaligrāfija
Liels piedāvājums tempļu un muzeju veikalos.
Zīda izstrādājumi un izšuvumi
Lielākais piedāvājums- Sužou, bet var atrast arī muzeju veikalos.